|
Post by Tomáš Němec on Oct 14, 2018 21:10:45 GMT 1
Nová verze by měla řešit ten scénář s betlem v 2. kole
|
|
|
Post by kocour1 on Mar 3, 2019 18:37:01 GMT 1
Zdravím, program zatím nehraje moc logicky.
1. případ - zelená hra nebo sedma volící hráč má v trumfech E,10, K, malá, 7 druhý hráč nemá nic já mám tři trumfy F, malá, malá
Sehrávka je: 1) trumfový král, já přihodím malou 2) trumfové eso, já přihodím malou 3) malý trumf, já dobírám filkem trumfovým zajímalo by mě, co ho k tomu vedlo, že mi dal štych, na 99% je to vždy špatně
|
|
|
Post by kocour1 on Mar 5, 2019 14:42:15 GMT 1
Markování při obraně durcha Máte sice naprogramováno, aby Al ukázal barvu, kterou drží, pak ale odhazuje špatně.
Sehrávka - hrubá chyba
Aktér - durch, 6 vysokých červených, 4 žaludy bez filka hráč 2 - 6 vysokých zelených, 4 vysoké kule hráč 3 - dvě malé červené, tři žaludy s filkem, dvě malé zelené, tři malé kule
1. Eso červené, eso zelené, malá červená 2. Král červený, eso kulové, malá červená 3. Filek červený, král zelený, malá kule 4. Spodek červený, král kulový, malá zelená 5. Desítka červená, filek zelený, malá kule 6. Devítka červená, filek kulový, malá zelená
(nemůže odhazovat na střídačku dvě barvy, to je špatně, kolega potom nic nevypočítá) (účelem je odhodit co nejdříve jednu celou barvu, protože pokud markujícímu nebude chybět žádná další karta té barvy, může ji odházet pak také kompletně)
Naprogramovat obecně priority (neplatí to vždy, ale obecně ano): 1. ukazat jako první barvu, kde mám eso, ale ne krále - odhozením malé 2. ukázat nejdelší barvu, kde mám eso král - odhozením esa 3. ukázat případně od delší barvy, kde mám K,F, malá - odhoz krále (dříve než namarkuji druhou, kratší barvu)
4. priorita kolegy v obraně - pokud spoluhráč markoval jen jednu barvu, pokud to jde, namarkuji svoji barvu také při nejbližší příležitosti 5. namarkovat případně druhou barvu (zde už je ale potřeba zvážit, zda ji vůbec markovat, někdy je výhodnější shazovat čtvrtou barvu, pokud je již markována kolegou) 6. priorita kolegy v obraně - shazování barvy, kterou markoval kolega - pokud mi namarkoval dvě barvy, vyberu si jednu z nich a celou ji odházím, pak až tu druhou (nabízí se nastavit odházení kratší barvy, ale napevno bych to nenastavoval - nemusí to být správně, díky talonu nemusí totiž být kratší)
|
|
|
Post by kocour1 on Oct 31, 2021 13:49:08 GMT 1
Někdo si tu stěžoval, že AI obehrává zcela nesmyslně plonk eso. Je to samozřejmě po taktické stránce obrovská chyba (kromě např.betla). Pokud mám barvu kratší než soupeři, je většinou výhodné ji nehrát, např. při hře Sedma je to alfou a omegou celé sehrávky, tu barvu musejí rozehrát oni. Hraji svoji dlouhou, abych z nich vyndaval trumfy a zvyšoval svoje šance na poslední štych. Napadlo mě ale, jestli to nesouvisí s proměnnou Práh pro plonkovou desítku. Nevím přesně, jak se ta proměnná využívá, zda jen při počátečním výnosu nebo i v dalších výnosech během sehrávky. Zda jen pro trumfovou barvu nebo i pro další barvy. Já navrhuji do budoucna úplné zrušení tohoto Prahu, přijde mi to úplně scestné. Pokud se hráč rozhoduje, zda vynést eso a nebo malou od esa, nehraje v tom rozhodnutí hlavní roli vidina té plonkové desítky (kromě naprosté výjimky, kdy mám 7 trumfů bez té desítky). Mnohdy nehraje roli ani pravděpodobnost, s jakou nejspíš bude ta desítka plonková. Rozhoduje se zejména o uhrání nebo neuhrání posledního štychu. Musí se vyhodnotit řada věcí, např. zda mám dostatek trumfů, abych mohl pustit štych a zahrát malou. Musí se zvážit i zda tu cizí desítku potřebuji k celkové výhře a nebo si ji mohu dovolit pustit. Někdy je nesmysl hrát eso, protože hrozí zabití toho esa trumfem a také pak roste pravděpodobnost námazu do té desítky, když plonk nebude. Někdy naopak to eso hrát musím, kromě důvodu že nesmím pustit aktuální štych kvůli poslednímu štychu, může nastat např.situace, že nesu eso s tím, že ho uhraji teď a nebo už asi nikdy. Také může nastat situace, kdy nutně potřebuji uhrát eso i tu desítku, abych hru vyhrál, tak to prostě risknu, že plonk bude. Ve všech těch případech jde o jasné a logické rozhodnutí, zda zahrát eso nebo malou. Pokud se AI rozhoduje na základě nějaké proměnné Práh plonkové desítky, kde si vylosuje náhodně, tak je to asi špatně.
Dále si někdo stěžoval, že AI nehlásí Sto, i když na to má kartu. Odpověď byla, že hlásí, na základě simulací. Možná je tam ale při určité specifické kartě chyba, kdy simulace hodí malou šanci na výhru, protože to neumí správně sehrát. Typický případ je Sto na 4 trumfy bez esa - v trumfové barvě tedy 10,K,F,malá. Pokud nedostanu flek (tj.nejspíš proti mě nejsou všechny trumfy v jedné ruce) a pokud se nejedná o čistou dvojačku 4 na 6, je podle mého jednoznačně statisticky nejlepším výnosem trumfnout čtyřicítkou. Otázka je, jestli to simulátor takto hraje, obávám se, že krásné slohy např. 4+5+eso 4+6+eso 3+4+2+eso zahajuje možná tou pomocnou barvou, protože se bojí nedostatku trumfů a řadu vyhraných sloh poté prohraje. Trumfů je nedostatek jen zdánlivě, když po trumfnutí vypadne malý trumf i eso trumfové, nebo když mi pak přijdou do plonk esa a doberu s ním, hru mám víceméně vyhranou. Stejně tak nehrozí zabití esa od pomocné barvy v prvním štychu.
Do budoucna by to tedy možná chtělo proceduru, která zhodnotí vlastní kartu, zda je možné hlásit 100. Možná by šlo jen vylepšit proceduru na odhození do talonu. Pak by se muselo zhodnotit u případů, kdy analýza procedury vyjde jinak než u simulace, který způsob je lepší. Stejně tak by se asi hodila procedura na výnos do 1. a případně i do 2. štychu, nejsem si jist, jak moc je nyní AI sofistikovaný. Je nutno třeba vzít v úvahu i informace o flekování. Také by bylo možné časem zapojit do rozhodování indicie z minulé hry. Pokud např.šlo v minulé hře v jednom štychu spolu E,10 jedné barvy, tak je velká šance, že budou spolu i v následující hře. Mohu si tak např.nechat v ruce při hře Sto plonkovou kartu od této barvy a soupeři pravděpodobně uhrají jen 10 bodů, nikoliv 20.
|
|
|
Post by kocour1 on Nov 2, 2021 11:46:11 GMT 1
A ještě jedna poznámka k případnému zlepšování algoritmů do budoucna. Zahrál jsem si pár her nové verze 205 a pořád jsou tam strašné taktické chyby, kdy program např. v obraně změní barvu výnosu, i když předtím nesl ideálně. Karta v obraně 2+5+3+0, ve druhé ani třetí barvě nemá eso. První štych dobírá trumfem, druhý štych hraje od trojlistu a zkracuje aktéra o trumfa, třetí štych opět dobírá trumfem, čtvrtý štych nezopakuje tu správnou barvu, ale rozehraje novou barvu od pětilistu. Přesnou slohu si už nepamatuji a samozřejmě existují případy, kdy je vhodné rozehrát i tu třetí barvu, ale myslím, že je zde obecně chyba, ve většině případů je správně pokračovat ve zkracování soupeře o trumfy. Navíc v tomto případě to nebylo ani za oběti ostré karty (což by někdy mohl být důvod změny barvy), ten trojlist byl dvacka s desítkou, mohl v klidu vynést krále. Do budoucna by se asi hodilo naprogramovat nějaké priority barev pro výnos. Pokud například hraju v obraně s kolegou, který flekuje sedmu a první štych doberu já, musím rozehrát krátkou barvu a ne dlouhou. Je to zcela zásadní, abych např. s kartou 1+6+3+0 nerozehrál po dobrání trumfem od šesti a nezkrátil spoluhráče o jeho trumfa. Nejsem si jist, zda vůbec takové podmínky současný algoritmus obsahuje. Stejně tak je důležité opakovat správnou barvu a protihráče zbavovat trumfů. Také by bylo dobré přehodnotit hraní barvy podle odehraných karet. Opět jeden příklad ze včerejšího hraní. Aktér má 5+3+2+0, dostane ode mne flek na sedmu, rozehraje od trojlistu, já tuto barvu otočím, v té chvíli je již vidět, že můj kolega měl 0+1+x+x a já mám od aktérova trojlistu čtyři karty. Ve třetím štychu tudíž má změnit barvu, program ale odehrál opět potřetí tu samou barvu. Dobral jsem a hraji tuto barvu počtvrté, čímž aktéra již zkracuji o trumfa. Cestu do budoucna vidím v nějakém naprogramování priorit barev pro výnos, kde po každém štychu dojde k přehodnocení. Je řada indicií, na základě kterých se dá poznat správnost nesené barvy. Když např. po mém výnosu osmičky ve druhém štychu podleze můj kolega sedmičkou, vím zcela jistě, že již tuto barvu nemá a měl bych tuto informaci zohlednit při dalším výnosu. Často se při hře Sedma používá mezi mariášníky i markování, kdy odhozením malé karty naznačuji kolegovi, aby barvu neopakoval. Při hře Sedma již tuto barvu nesmím nést, pokud to hraji na svého flekujícího kolegu. Při hře Sto lze naopak někdy použít taktiku, kdy kolega barvu zabíjí trumfem a aktér musí odevzdat ostrou v té vynesené barvě. Bude tedy poměrně složité naprogramovat tu změnu priorit, ale určitě bych to alespoň nějak jednoduše zkusil, bude to velkým přínosem.
|
|
|
Post by Luda on Jan 25, 2022 12:28:01 GMT 1
Spatne flekovani
|
|
|
Post by Luda on Jan 25, 2022 12:34:24 GMT 1
Spatne flekovani
Jak odeslat ulozenou hru s pripominkami na androidu, nevidim nic v menu...
|
|
|
Post by Tomáš Němec on Jan 25, 2022 21:39:31 GMT 1
Díky za to že chcete přispět k vylepšení algoritmu.
1a. Po skončení hry klikněte na tlačítko @ vpravo nebo 1b. Starou hru odešlete takto: Menu / Historie / Tabulka / vyberte hru / Náhled / @. 2. Otevře se okno ve kterém vyberete vaši aplikaci na posílání emailu (např. GMail) 3. Následně se přepnete do vámi zvolené aplikace a můžete napsat váš komentář a odeslat. 4. Email s vaším komentářem a hrou a nastavením v přílohách se odešle
Mimochodem poslední verze 1.5.208 neflekuje ve slabých situacích tak jako verze předchozí.
|
|