|
Post by Tomáš Němec on Feb 6, 2018 16:00:07 GMT 1
Hráli jste už dost her a udělali jste si dojem ze hry? Budu rád, pokud přispějete s názorem na to co by nejvíc potřebovalo vylepšit. Zvlášť pokud máte nahráno - sám jsem jen rekreační hráč ...
Rád bych rozproudil diskuzi na toto téma, abych mohl hru AI více polidštit. Člověk se rozhoduje intuitivně, ale zjistit co přesně ho vede k určitému rozhodnutí není snadné ...
Například: až do verze 1.1.97 včetně se vyskytuje problém kdy AI brání betl, ale často nenechá svého spoluhráče aby si odmazal. (pozn. toto není způsobeno špatným návrhem, ale chybou - stačilo jednu ostrou nerovnost nahradit neostrou nerovností ...)
Nebo: Slýchávám názory, že AI flekuje často hry, které nelze vyhrát. Bohužel bez bližších podrobností ... zde by se mi hodilo kdyby autor komentáře shrnul jak se zhruba on sám rozhoduje nebo přinejmenším ukázka takové hry. Simulace metodou Monte Carlo při krátkém času často dojde k nesprávnému rozhodnutí.
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 10, 2018 19:59:03 GMT 1
Hraje to o dost lepe, nez jsem cekal. Ale i tak mam par prikladu, kdy se AI zachovala podivne v drazbe i v sehravce ale jako screenshoty, protoze z iOS aplikace se to asi neda jinak vytahnout. Existuje nejaky mail, kam bych to mohl poslat?
BTW. Dve veci mi tam prijdou podivne v implementaci drazby: - ta "moravska varianta" tj. 107 hlasenych bez dotazu na barvu je _jeden_ zavazek. Pokud tu stovku neuhraji, tam jsem to prohral cele. U nas jeste hrajeme valata a lze ho hlasit stejnym zpusobem jako valat sedm, take jako jeden zavazek.
- mam nastaveno, ze hra ani sedma se bez fleku nehraji. V situaci kdy AI hlasi sedmu a ja dam flek na hru, tak se IMHO musi hrat (protoze flekovana hra) bez ohledu na to, ze na tu sedmu flek nebyl. Ted to dopadne tak, ze se nic nehraje a je to zapocitane jako ze jsem prohral sedmu a vyhral hru. WTF?
Jo a uz mi parkrat chybela moznost vzit si to na lozeneho betla nebo durcha, ale tam by asi byl problem s tim jak to pri sehravce vlastne zobrazit, takze to se asi neda nic delat.
|
|
|
Post by Tomáš Němec on Mar 10, 2018 23:24:04 GMT 1
Z iOS by mělo také jít odeslat hru s komentářem přes tlačítko [@] vpravo. Můžete mi taky napsat na mariasek.app@gmail.comPokud jde o to co se jak hraje - variant je plno, proto se snažím držet obecných pravidel a sem tam přidat něco navíc, pokud si to žádá hodně lidí (to byl případ "107 z ruky" - sám jsem ani netušil, že to někdo takto hraje). Je mi jasné, že všechny varianty pravidel nepostihnu a ani nemám tu ambici. Neflekovaná sedma s flekem na hru se nehraje proto, že obě strany deklarovaly závazek ve stejné výši, který protistrana už dál neotočila (čímž de facto říká "věřím, že to uhraješ). Sedma je za 0,20 a flekovaná hra taky. Pokud tedy obě strany uhrají k čemu se zavázaly, tak je to zadarmo. Pokud jde o ložené betly a durchy, tak obecná pravidla je neznají, takže jsem je nezařadil. Ono by to navíc ještě víc zkomplikovalo už tak dost složitý algoritmus zahájení hry ...
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 11, 2018 9:46:42 GMT 1
Inu zrada je v tom "pokud tedy obě strany uhrají k čemu se zavázaly". IMHO tim, ze probehl flek na hru, tak se by se to hrat melo. Ale zrejme to nejak souvisi s moznosti slozit hru, kterou interfeca nabizi a ktera v nasich lokalnich pravidlech neexistuje. A k sedme jeste jedna drobnost. Tady jsem hral sedmu na pet trumfu, ale rozlozeni karet bylo pro me bidne. Kolo pred koncem bych za normalnich okolnosti tu sedmu zahodil a diky tomu uhral posledni stych a zachranil alespon hru. Aplikace mi to ovsem nedovolila:
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 11, 2018 10:10:41 GMT 1
Betl AI vs. AI Rozlozeni karet: V prvnim kole Jack objede ty cervene a tim se dostane na stych Muf. Ten spravne zahraje zaludskeho krale a v nasledujicim stychu IMHO zcela nesmyslne hraje zeleneho krale - v situaci, kdy vi, ze ve hre zbyva nanejvys zelena dama a zelena osmicka. Neexistuje rozlozeni, ve kterem by to byl spravny tah. Tady mel jet urcite zelenou sedmickou s tim, ze podle rozlozeni bud primo betla chyta a nebo me pousti na stych.
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 11, 2018 10:16:16 GMT 1
Flek na hru proti hlasene cervene sedme Tady mi ten flek prijde (najme proti hlasene sedme) prece jenom jako prilis optimisticky. Ale je to asi jeste pred poslednim updatem, ktery tohle AFAIK nejak menil.
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 11, 2018 10:49:47 GMT 1
Plonkova desitka Rozlozeni karet: Ve druhem stychu Muf objede malou zelenou a Jack by ted IMHO mel otocit zelene, pripadne by mohl hrat zaludem, ale jet malou od esa z kratke barvy do ktere zatim nevidi? Je to po zasluze potrestano tim, ze na to konto uhraju plonkovou desitku. BTW. nase lokalni mutace pravidel dovoluje odmazat desitku, ale musi se to pred dotazem na barvu oznamit, po drazbe ji forhont musi ukazat a body za tu desitku i k ni prislusejici eso se automaticky pocitaji protihracum. Ale to je jen pro zajimavost, to je spise nejaka lokalni uchylka.
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 11, 2018 11:12:57 GMT 1
Opet desitka Rozlozeni karet: Ja dvakrat objedu cervene a na stych se dostane Jack, ktery by IMHO mel automaticky zahrat zelenou hlasku (a pokusit se mi vystrelit pripadnou desitku). Misto hraje z barvy do ktere nevidi a ve ktere me eso.
|
|
|
Post by Tomáš Němec on Mar 11, 2018 21:08:51 GMT 1
Inu zrada je v tom "pokud tedy obě strany uhrají k čemu se zavázaly". IMHO tim, ze probehl flek na hru, tak se by se to hrat melo. Ale zrejme to nejak souvisi s moznosti slozit hru, kterou interfeca nabizi a ktera v nasich lokalnich pravidlech neexistuje. A k sedme jeste jedna drobnost. Tady jsem hral sedmu na pet trumfu, ale rozlozeni karet bylo pro me bidne. Kolo pred koncem bych za normalnich okolnosti tu sedmu zahodil a diky tomu uhral posledni stych a zachranil alespon hru. Aplikace mi to ovsem nedovolila: Hra se snaží respektovat obecná pravidla. Podle nich se trumfová sedma musí hrát až nakonec. Zdroj viz marias.ik.cz/pravidla/Obecn%C3%A1_pravidla_mari%C3%A1%C5%A1e.pdf
|
|
|
Post by Tomáš Němec on Mar 11, 2018 21:10:55 GMT 1
Flek na hru proti hlasene cervene sedme Tady mi ten flek prijde (najme proti hlasene sedme) prece jenom jako prilis optimisticky. Ale je to asi jeste pred poslednim updatem, ktery tohle AFAIK nejak menil. Tady by poslední verze neměla dávat flek na hru. Právě ve flekování hry a sedmy jsem dělal v poslední době hodně změn, takže dost záleží na verzi hry, kterou máte. Ten flek byl celkem nejistej (33%) - prahy jsou záměrně posazeny nízko, aby se co nejvíc hrálo a hra byla větší zábava. Kdo by radši konzervativnější flekování na úkor toho, že bude víc her, co se nebudou hrát, tak by si měl v Nastavení AI zvednout prahy pro flekování na vyšší hodnoty.
|
|
|
Post by Tomáš Němec on Mar 11, 2018 21:51:12 GMT 1
U těch příkladů s desítkou je vždy na vině pravidlo "Hrát dlouhou barvu mimo A,X,trumf" - to je jedno z těch obecných pravidel, které se hrají, když není k dispozici nějaké lepší.
K první situaci s desítkou: zdá se, že mi chybí pravidlo "Otočit spoluhráčovu barvu".
Pokud jde o tu druhou situaci s desítkou: pravidlo "Vytlačit bodovanou kartu" se asi nehrálo proto, že šance na úspěch je procentuelně malá (zjistím přesně jak velká je a dám vědět). AI hraje tohle pravidlo pokud je šance na úspěch >= 100% - risk faktor, tedy standardně >= 72%
Proč by se neměla hrát dlouhá barva kde mám eso? Aby se dala případně chytit soupeřova desítka? Tuhle podmínku tam myslím nemám ...
Díky za postřehy, jen tak dál!
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Mar 12, 2018 19:37:35 GMT 1
Ad ta citovana pravidla. Tam je zajiste trosku problem, ze zadna skutecna jednotna pravidla neexistuji a tech lokalnich zvyklosti (jedna z nichz byla nejakym spolkem zakonzervovana) je strasne moc. Docela pobavilo, ze hned pod tim bodem "sedmu nelze zahodit pred poslednim stychem" je bod, ktery zminuje ze nelze slozit bodovanou kartu ale pripousti moznost slozit trumf. Tohle udelat pri hre nekde v nasi oblasti, tak by pachatel pravďepodobne celil fyzickemu nasili. ;-)
Ad flekovani. Mozna by trosku pomohlo zohlednit v tom vypoctu situaci - tj. pro flek na hru proti hlasene sedme vyzadovat vyssi silu karet.
Ad ta druha desitka. Ten pokus o vyrazeni tady neni to podstatne - dulezitejsi to je odhozeni male karty od esa, v situaci, kdy to urcite nebylo nutne. A ano - tady se hraje o tu desitku a o to, ze se na ni dostanu na stych.
|
|
|
Post by Tomáš Němec on Mar 12, 2018 20:27:46 GMT 1
K těm desítkám: v příští verzi budu mít upravenou taktiku podle Vašich připomínek, mělo by to hrát v daných situacích lépe, ale většinou je potřeba delší ladění, takže možná bude ještě chvíli trvat než to odladíme opravdu neprůstřelně ... (různých situací je moc a na blind odladit všechny pravidla dost dobře nejde).
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Jun 22, 2018 9:07:13 GMT 1
Takze hra se v prubehu poslednich updatu docela zlepsila. Na iOS byl chvilku problem se stabilitou aplikace, ale to uz je ted take OK.
Zustava tam par chyb proti pravidlum:
1) 107 je uctovana jako kombinovany zavazek, coz je spatne. Jde o sdruzeny zavazek (tj. pokud neuhraji cokoliv z toho, neuhral jsem nic). Ostatne proto ma v drazbe prednost pred pripadnym betlem / durchem protihracu.
2) Hlaseni shozene desitky ma spravne probihat tak, ze pri dotazu na barvu uz forhont oznamuje "je tam desitka", ale jeste neukaze jeji barvu. Az probehne tato cast drazby, tak desitku otoci a hlasi co bude hrat.
3) A jeste zopakuji sve "Carthago delenda est" - flekovanou hru je nutno sehrat - bez ohledu na to jestli tam byla nebo nebyla hlasena sedma. Rozhodujici je ten flek na hru.
|
|
fpl
Junior Member
|
Post by fpl on Jun 22, 2018 9:21:37 GMT 1
Betl - par prikladu. Akorat se omlouvam, je to nasbirano cca za posledni mesic, ale nedokazu k tem situacim priradit, ktere presne verze to byla.
Tady AI shazuje strasne spatne - v teto situaci bylo spravne si nechat listovou devitku a libovolneho z tech zaludu.
Tohle je uplne nepochopitelna situace. Z pohledu do sveho listu musi "Muf" ve druhem stychu vyjet zelenou osmickou - bez ohledu na to, co jsem (ne)odmazaval v prvnim stychu. A ten komentar "Hraj viteznou kartu" ...
Jenom takova kuriozitka - jak tady prisel na to hrat betla ...
|
|